De locatie, het voormalige “automuseum”

Historie

De molenmakerij F. ten Zijthoff & Zn. (het latere ‘automuseum’) stamt uit 1787 en was sinds 1881 gevestigd aan de Sluisstraat 2-4. Later werd de molenmakerij uitgebreid en gemechaniseerd. Naast houtbewerking ging men aan metaalbewerking doen. De fabriek groeide uit tot een machinefabriek.

Behoud van molenmakerij F. ten Zijthoff

Op 13 oktober 2004 heeft de Gemeente Deventer een sloopvergunning afgegeven voor de panden van de voormalige molenmakerij F. ten Zijthoff. Hiervan is tot nu toe geen gebruik gemaakt. Met het gemeentebestuur is destijds de afspraak gemaakt dat de SIED (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer) de sloop zal accepteren als er een plan kan worden gepresenteerd dat een meerwaarde ten opzichte van het bestaande gebouw heeft.

De SIED pleit al jaren voor behoud van het gebouw in het Sluiskwartier dat wordt meegenomen in de herontwikkelingsplannen van het gebied. Het vormt een van de hoofdpunten van het plan Pothoofdpark, dat de SIED in mei 2008 als burgerinitiatief aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd.

De ervaring leert dat nieuwe architectuur het veelal niet wint van de oude gebouwen met een geschiedenis en met een functie. Het behoud van deze oude fabriek zou hoog in het vaandel moeten staan van de gemeente. Na restauratie zou het een parel kunnen zijn in een passende omgeving.

De gebouwen uit 1884, 1905 en 1916 zijn prachtige voorbeelden van gaaf bewaard gebleven bedrijfsarchitectuur en ze zijn karakteristiek voor de periode waarin zij werden gebouwd. Het wit geschilderde pand Sluisstraat 4 kreeg door de verbouwing in 1957 een jaren vijftig uitstraling, maar ook hier bleef veel oorspronkelijks bewaard.